Kennisbank

Informatie, advies & nuttige praktijkverhalen
over het kopen en verkopen van een bedrijf 

Waardebepaling als meetinstrument Blog

Waardebepaling als meetinstrument

Een bedrijfswaardering komt voor veel ondernemers pas ter sprake 'als het echt nodig is', maar het biedt ook inzichten in de staat van je onderneming.

Is corona een reden om onder een overname uit te komen? Blog

Is corona een reden om onder een overname uit te komen?

Sinds de coronauitbraak begin dit jaar probeerden veel kopers onder overnamecontracten uit te komen. Maar hadden zij succes?

Een goede voorbereiding is het halve werk Blog

Een goede voorbereiding is het halve werk

Voor ondernemers biedt de komende periode juist ook kansen om de onderneming naar de toekomst toe in ieder geval verkoopklaar te maken.

'Controlled auction' binnen het MKB,  een kwestie van M&A-kennis Blog

'Controlled auction' binnen het MKB, een kwestie van M&A-kennis

De MKB-overnamemarkt is in de afgelopen decennia in sterke mate geprofessionaliseerd, mede door de intrede van private equity als omvangrijke kopersgroep. De controlled auction is hiermee al geruime tijd een veel gehanteerd proces binnen overnametrajecten.

Goede Tijden, Slechte Tijden? Altijd MBI-tijden! Blog

Goede Tijden, Slechte Tijden? Altijd MBI-tijden!

De MBI-markt is een markt die in alle tijden beweging kent. Er is namelijk altijd behoefte aan sterke MBI-kandidaten en dus is er altijd markt voor MBI-transacties.

Menno Bom: 'Geen enkel bedrijf moet té afhankelijk van de ondernemer zijn' Praktijk

Menno Bom: 'Geen enkel bedrijf moet té afhankelijk van de ondernemer zijn'

Om de beoogde overname van Weeronline te financieren, gingen oprichters Menno Bom en René Westening van Infoplaza in zee met investeringsmaatschappij Bolster Investment Partners. 'We waren tegelijkertijd koper en verkoper.'


Waarom het wringt met de prijs en waarom iedere deal uniek is

Bedrijf kopen

Als koper of verkoper van een onderneming vraag je je af wat is nu de goede prijs? Als je te rade gaat bij de theorie kom je uit op de techniek van de waardering.

Hoe vrijblijvend is een 'non-binding offer'?

Bedrijf kopen

Bij het (ver-)kopen van een bedrijf is het heel gebruikelijk om vroeg in het traject een bod uit te brengen via een 'non-binding offer'. Maar hoe vrijblijvend is zo'n bieding?

Inschrijving in UBO-register wettelijk verplicht per 27 september 2020

Juridische aspecten

Vanaf 27 september 2020 moeten veel organisaties hun UBO’s gaan inschrijven in het nieuwe UBO-register bij de Kamer van Koophandel.

Lucratief belang ook mogelijk in situaties waar je het niet direct verwacht

Bedrijf kopen

Staat uw werkgever op het punt overgenomen te worden en neemt u als manager of werknemer deel in de overname, dan is het goed om op de hoogte te zijn van de fiscale aspecten van een Management Participatie Plan.

Waarom het geven van garanties best logisch is

Juridische aspecten

U gaat uw onderneming verkopen. En dan komt de eerste koopovereenkomst. In negen van de tien gevallen zal in die overeenkomst dan zijn opgenomen dat u allerlei garanties moet geven.

Verkopersmarkt voor bedrijven: terug van weggeweest?

Bedrijf verkopen

Het coronavirus heeft impact gehad op het verkopen van bedrijven. Een halfjaar na de lockdown komt volgens JBR de overnamemarkt weer op gang.