Management buy-in mogelijkheden


Management Buy-In (MBI) is een vorm van bedrijfsovername waarbij iemand zich van buiten het bedrijf in de organisatie koopt. Vaak gaat het om een gedeeltelijk aandelenbelang, maar een volledig aandelenbelang is ook mogelijk. De nieuwe eigenaar neemt vervolgens zelf de leiding over de onderneming. Bij een MBI wordt de nieuwe eigenaar meestal ondersteund door externe financiers. Voor mensen die ondernemer willen worden, veel ervaring in een bepaalde sector hebben, alsmede bewezen competenties én eigen vermogen, is een Management Buy-In constructie mogelijk.

Een management buy-in is voor managers met ondernemende ambities de snelste en minst risicovolle stap naar een eigen bedrijf. Maar de financiering van een management buy-in is een uitdaging. Bovendien moet een management buy-in je als koper ook gegund worden.

Management buy in als vliegende start

Uit onderzoek blijkt dat een op de drie managers regelmatig droomt van een eigen bedrijf. Maar voor jezelf beginnen door een bedrijf vanaf scratch op te zetten, is een moeilijk en risicovol. Een bestaand bedrijf overnemen via een management buy-in is dan een aantrekkelijke optie.

Voordelen van een MBI

Bij een management buy-in neemt een ervaren manager of ondernemer geheel of gedeeltelijk een bestaand bedrijf over. Een management buy-in biedt twee grote  voordelen ten opzichte van zelf een bedrijf opstarten:

 1. De koper stapt bij een management buy-in op een rijdende trein: producten, klanten, leveranciers; het is er allemaal al.
 2. De koper is bij een management buy-in direct verzekerd van een inkomen. Uit de lopende cash flow kan een managementfee worden betaald.

Interessant: negentig procent van de via een management buy-in overgenomen bedrijven bestaat na vijf jaar nog steeds. En tweederde van deze bedrijven doet het zelfs significant beter dan voor de overname door een management buy-in. 

Belangrijke aandachtspunten bij een management buy-in

Om tot een succesvolle management buy-in te komen is een goede voorbereiding cruciaal. Houdt daarbij rekening met de volgende aandachtspunten: 

 1. Vinden van een passend bedrijf
 2. Financieren van de management buy-in
 3. Persoonlijke klik

We leggen ze hieronder verder uit.

Vinden van een passend bedrijf

Er worden in Nederland per jaar zo’n 12.000 MKB-bedrijven verkocht. In 40% van de gevallen gaat het daarbij om een management buy-in, dat zijn dus zo’n 5.000 bedrijven. Daarnaast staan er nog eens vele duizenden bedrijven latent in de verkoop. Dat zijn met name (familie)bedrijven waarvan de eigenaar ouder is dan 55 jaar.

Om de slagingskans van uw management buy in zo groot mogelijk te maken is het belangrijk zo nauwkeurig mogelijk aan te geven wat voor soort u zoekt. Daarbij moet u denken aan de volgende zoekcriteria:

 • Branche
 • Type bedrijf
 • Omvang
 • Locatie
 • Positie groeicyclus
 • Cashflow

Op basis van deze criteria kunt u zelf (bijvoorbeeld via het plaatsen van een zoekprofiel op Brookz) op zoek gaan naar een bedrijf dat bij uw zoekprofiel past. Goed om daarbij te realiseren: het ideale bedrijf bestaat niet, aan elk bedrijf mankeert wel iets.

Financieren van een management buy-In

Sinds de bankencrisis van 2008 is de financiering van een management buy-in een stuk complexer geworden. Tot die tijd kon iemand met een overwaarde van 1,5 ton op zijn huis via een management buy-in een bedrijf van 2 miljoen euro kon kopen. Maar op dit moment moet een management buy-in kandidaat substantieel meer eigen vermogen inbrengen. In de praktijk wordt bij de financiering van een management buy-in vaak gestapeld met de volgende financieringscomponenten:

 • Eigen middelen van de koper
 • Bancaire financiering
 • Informal investor(s)
 • Participatiemaatschappij
 • Vendor loan van de verkoper
 • Leasing & factoring
 • Crowdfunding
 • Borgstellingskrediet van de overheid

Tip: als de koper niet voldoende middelen heeft om het bedrijf in één keer over te nemen is een management buy-in ook zeer geschikt om een bedrijf gefaseerd over te nemen. Daarbij kan de koper zijn winstaandeel gebruiken voor de financiering van extra aandelen.

Persoonlijke klik

Bij een management buy-in is een persoonlijke klik tussen de koper en verkoper cruciaal. Zeker omdat een management buy-in meestal niet de eerste keus is van een verkoper  – verkoop aan een strategische of financiële koper levert meestal meer op – moet het bedrijf u door de zittende eigenaar gegund worden.

Daarnaast trekken koper en verkoper in de praktijk ook na de deal vaak nog een tijdje samen op. Zeker bij een gefaseerde management buy-in kan het daarbij soms wel om een periode van 2 á 3 jaar gaan. Voor een succesvolle overdracht is het dan essentieel dat beide ondernemers goed met elkaar door één deur kunnen. 

Op zoek naar een management buy-in?

Brookz is het grootste overnameplatform van Nederland en brengt al sinds 2007 kopers en verkopers met elkaar in contact. Via Brookz vindt u honderden bedrijven die op dit moment te koop worden aangeboden.
Daarnaast houden nog duizenden andere (potentiële) verkopers Brookz actief in de gaten. Het is dus aan te raden zelf ook een profiel te plaatsen waarin u aangeeft wat voor bedrijf u zoekt.

Waardevol netwerk

BROOKZ is met 1000+ profielen het grootste en meest gebruikte overnameplatform van Nederland. 

 • Snel, direct en effectief bereik 
 • 20.000 aangesloten kopers & verkopers
 • Kennis, informatie & service

Kijk hier voor een overzicht van de mogelijkheden