Bedrijfsopvolging familiebedrijf of externe partij


Ieder jaar zijn vele duizenden ondernemers op zoek naar een opvolger voor hun bedrijf. Bedrijfsopvolging is een complex vraagstuk en vaak een proces dat een half jaar tot een jaar duurt. Bedrijfsopvolging binnen de familie gaat meestal een stuk sneller dan wanneer er een externe opvolger moet worden aangetrokken. Ook wanneer een concurrent uit de markt de kandidaat opvolger is, duurt het proces meestal langer dan bij een overname binnen de familie. Aan iedere vorm van bedrijfsopvolging zowel voor- als nadelen. Lees hieronder welke bedrijfsopvolging types er allemaal zijn.

Bedrijfsopvolging types

Er zijn grofweg drie verschillende type kopers die een bedrijfsovername kunnen doen:

  • Bedrijfsovername door een externe particulier (management buy-in). Als een externe particulier een bedrijf koopt, dan spreken we van een management buy-in. Deze koper is vaak een ervaren manager die graag op eigen benen wil staan door een bedrijfsovername.

  • Bedrijfsovername door een werknemer/aandeelhouder/familielid (management buy-out). Als een koper al bekend is binnen het bedrijf, dan spreken we van een management buy-out. Dit kan een verkoopdirecteur, aandeelhouder of zelfs een familielid zijn. Dit proces van de bedrijfsovername is normaal gesproken korter, omdat zowel koper als verkoper elkaar al kennen.

  • Bedrijfsovername door een strategische partij (strategische overname). Een bedrijf koopt een ander bedrijf, veelal om de eigen marktpositie te verbeteren. Het overgenomen bedrijf kan een directe concurrent zijn, zodat het eigen bedrijf kan groeien op het gebied van producten/diensten, klanten en marktaandeel via de bedrijfsovername.

Bedrijfsopvolgingsregeling of bedrijfsopvolgingsfaciliteit

Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) wordt ook wel de bedrijfsopvolgingsfaciliteit (BOF) genoemd. U kunt bij de belastingdienst gebruik maken van de bedrijfsopvolgingsregeling wanneer u een bedrijf erft, of krijgt geschonken, en deze voortzet. U betaald dan minder of geen belasting. Zet u het bedrijf niet voort, dan moet u erf- of schenkbelasting betalen over de waarde van het bedrijf. Op de website van de belastingdienst leest u hoe u van deze bedrijfsopvolgingsregeling gebruik van kunt maken.

Op zoek naar een opvolger voor uw bedrijf?

Klik hieronder voor het actuele overzicht van bedrijven die worden gezocht. Op Brookz staan meer dan 300 advertenties van potentiële kopers die op zoek zijn naar een bedrijf ter overname. Wilt u uw bedrijf verkopen? Bekijk hier het complete stappenplan bedrijf verkopen van Brookz.

Snel en succesvol uw bedrijf verkopen?

Bedrijf verkopen via Brookz

Plaats een anoniem verkoopprofiel op Brookz en bereik in korte tijd meer dan 20.000+ potentiële kopers!

Waardevol netwerk

BROOKZ is met 1000+ profielen het grootste overnameplatform van Nederland. 

  • Anoniem en effectief uw bedrijf verkopen 
  • 20.000 aangesloten kopers & verkopers
  • Kennis, informatie & service

Kijk hier voor een overzicht van de mogelijkheden